The three-day program of PgConf.Russia 2020 conference includes three tracks of more than 40 talks presented by leading PostgreSQL experts, several training workshops, and a lightning talk session.

Schedule

February 3, Monday (Tutorials Day)

  • 9:00 Registration (daylong) (Passport is required)
  • 10:00 — 17:00 Tutorials (three tracks)
  • 13:00 — 16:00 Lunch

February 4, Tuesday

  • 9:00 Registration (daylong) (Passport is required)
  • 10:00 Opening ceremony and keynote talks
  • 11:00 — 19:00 Talks (three tracks)
  • 13:00 — 16:00 Lunch
  • 19:30 — 22:00 Evening cocktail for attendees. Restaurant "Iv.Durdin", 8/29, Michurinsky avenue)

February 5, Wednesday

  • 9:00 Registration (daylong) (Passport is required)
  • 10:00 — 18:00 Talks (three tracks)
  • 13:00 — 16:00 Lunch
  • 18:00 — 19:00 Lightning talk session
  • 19:00 Closing ceremony and Postgres Prize Award.

Schedule

3 February 2020, Monday

Hall П8, 4nd floorHall П3, 2nd floorHall П7, 4th floor
09:00 Registration (daylong)
Passport is required
welcome coffee break
09:30 Сoffee break
(30 min)
10:00 Pavel Stehule
The possibilities of profiling plpgsql code - available tools
(90 min)
Álvaro Hernández
Kubernetes crash course for Postgres DBAs
(180 min)
Christopher Travers
Extending PostgreSQL in C: A Tutorial
(180 min)
11:30 Сoffee break
(30 min)
12:00 Ivan Panchenko
JSON use cases
(90 min)
Panel discussion
(120 min)
13:30 Anton Doroshkevich
PostgreSQL configuration master class for 1C
(180 min)
14:30 Gregory Smolkin
Database backup with pg_probackup
(90 min)
Максим Милютин
Patroni and Stolon: Installation and failure processing
(90 min)
15:00 Panel discussion
(120 min)
16:00 Сoffee break
(30 min)
16:30 Антон Нечеухин
Tool as code: testing Postgres
(90 min)
Игорь Косенков
Deploying a fault-tolerant PostgreSQL cluster on pacemaker
(90 min)
Alexander Liubushkin, Rustam Abdrakhimov
Development of WEB-applications for Postgres using the new tool - Live Universal Interface (LUI)
(90 min)

4 February 2020, Tuesday

Hall П5, 2th floorHall П3, 2nd floorHall П7, 4rd floor
09:00 Registration (daylong) — Passport is required
welcome coffee break
09:30 Сoffee break
(30 min)
10:00 Conference opening
(60 min)
10:15 Oleg Bartunov
Postgres Roadmap for the upcoming years
(45 min)
11:00 Bruce Momjian
Unlocking the Postgres Lock Manager
(45 min)
Dmitry Vasilyev
Using PostgreSQL in AWS RDS: problems, recipes and tools.
(45 min)
11:45 Сoffee break
(30 min)
12:15 Павел Конотопов, Leonid Albrecht
Building the Enterprise infrastructure with PostgreSQL as the basis for storing personal data
(45 min)
Ivan Frolkov
Transaction Isolation Levels in PostgreSQL
(45 min)
Valery Popov, Николай Чадаев
Building protected databases using mandatory access control in PostgreSQL
(45 min)
13:05 Konstantin Evteev
10 years of PostgreSQL in Avito
(45 min)
13:30 Artem Ivanov
Don't hold back your data: multi-core hardware for PostgreSQL/Postgres Pro
(22 min)
14:00 Владимир Алешин
Stored procedures as code
(45 min)
Татьяна Крупеня, Сергей Ридер
How to access your cloud PostgreSQL servers from highly secured corporate environment.
(22 min)
Panel discussion
(120 min)
14:30 Teodor Sigaev, Anton Doroshkevich
"The world 1C" waiting for PostgreSQL
(45 min)
14:35 Camille Islamov
Sequences used for business-logic implementation
(22 min)
14:50 Andrey Borodin
Odyssey: purpose, setup, monitoring, architecture.
(45 min)
15:00 Certification
(75 min)
15:15 Семен Трошкин
High availability PostgreSQL cluster under the control of the Patroni for 1С. Single entry point is organized by Consul DNS on Windows
(22 min)
15:45 Alexander Korotkov
PostgreSQL bottlenecks #2
(45 min)
Sangwook Kim
Make Your PostgreSQL 10x Faster on Cloud in Minutes
(45 min)
Виктор Еремченко
Fault-tolerance cluster PostgreSQL + Patroni
(45 min)
16:30 Сoffee break
(30 min)
16:30 Panel discussion
(90 min)
17:00 Andrey Zubkov
An easy tool for historical workload analysis in Postgres database - pg_profile
(45 min)
Abhinav M, Premnath j
Life cycle of Database Migration from Oracle, DB2 to PostgreSQL
(45 min)
Алексей Фадеев
GraphQL backend on PostgreSQL with plv8.
(22 min)
Certification
(75 min)
17:30 Александр Спирин, Кирилл Калистратов
PostgreSQL Citus vs MongoDB sharded
(22 min)
18:00 Alexander Korotkov
What's new in PostgreSQL 13?
(45 min)
Pavel Stehule
The performance problems related migrations from PL/SQL to PL/pgSQL
(45 min)
Alexey Lesovsky
PostgreSQL Scaling Usecases
(45 min)

5 February 2020, Wednesday

Hall П5, 2th floorHall П3, 2nd floorHall П7, 4rd floor
09:00 Registration (daylong)
Passport is required
welcome coffee break
09:30 Сoffee break
(30 min)
10:00 Egor Rogov
A retrospective look at the statistics
(45 min)
Василий Пучков
PostgreSQL Database operational experience in enterprise-level network.
(45 min)
Kirill Borovikov
Plan + query = ?.. Finding pleasure in analyzing query plans
(45 min)
11:00 Bruce Momjian
Non-Relational Postgres
(45 min)
Andrei Salnikov
Tracking poor queries
(45 min)
Олег Правдин
Real case of smooth MySQL → PG migration of highloaded project (20+M users)
(45 min)
Panel discussion
(120 min)
11:45 Сoffee break
(30 min)
12:15 Jose Cores Finotto
Managing PostgreSQL at Gitlab.com
(45 min)
Álvaro Hernández
StackGres: Cloud-Native PostgreSQL on Kubernetes
(45 min)
Pavel Luzanov
PostgreSQL Certification Program: questions and answers.
(45 min)
13:00 Esteban Zimányi, Mahmoud SAKR
MobilityDB: Managing Mobility Data in PostgreSQL
(45 min)
Andrey Zubkov
Using a GiST index in solution of custom search problem
(22 min)
13:30 Дмитрий Гребенщиков
Features of migration of engineering software from Oracle to PostgreSQL
(22 min)
14:00 Нина Белявская
Road public transport in Moscow analysis: from PostGIS to MobilityDB
(22 min)
Николай Аверин
pg_repack and deferred constraints
(22 min)
14:30 Oleksii Kozlov, Михаил Цветков
Hardware acceleration options for Postgres: Intel Optane DC Persistent Memory and FPGA.
(22 min)
Иван Чувашов
Migrating data from Oracle to PostgreSQL using the Pentaho tool
(22 min)
15:00 Alicja Kucharczyk
Architecting petabyte-scale analytics by scaling out Postgres on Azure with Citus
(45 min)
Oleg Bartunov
Everything about full text seach
(45 min)
Анатолий Анфиногенов
How I stopped worrying and migrated more than 150 PL/SQL procedures of over 60K lines of code into Postgres
(45 min)
Certification
(75 min)
15:45 Дарья Вилкова, Vadim Ipatov
Plugin for PostgresSQL monitoring for new zabbix-agent
(45 min)
Александр Кварацхелия, Александр Чирков
Migration from Oracle to PostgreSQL using an automatic converter
(45 min)
16:00 Teodor Sigaev
Postgres Pro Enterprise features
( min)
16:30 Сoffee break
(30 min)
17:00 Александр Никитин
Migration database Zabbix from Oracle to PostgreSQL
(22 min)
Дмитрий Урсегов
Working with external data in Greenplum, examples of Kafka and ClickHouse connectors development
(22 min)
Георгий Рылов
WAL-G: new features and expansion of the community
(22 min)
17:30 Christopher Travers
Introducing Bagger: Massive Application Log Management on PostgreSQL
(45 min)
Тарас Чикин
To Eat "the Elephant" in chunks: how we made friends with MSSQL, Postgres, wrote our replication, and transferred to Postgres one of the largest MISes in Russia.
(45 min)
Heikki Linnakangas
Writing a User-defined datatype
(45 min)
18:15 Lightning talk session
(45 min)
19:00 Closing ceremony
(30 min)